Beyon Imagination isimli bir firma yeni robotları Beomni ile adeta göz dolduran bir işe imza attı. Gelin Beomni’ye birlikte bakalım.
Beyond Imagination Ve Beomni
Beonmi’ye geçmeden önce bu fikrin ve geliştirmelerin arkasında olan Beyond Imagination firması ile başlayalım. Bu firma aslında uzun zamandır robotik sektöründe insanların en çekindiği kısım olan robotik iş gücünü yaratmak için geliştirmelerde bulunan bir firma. Bir süredir geliştirdikleri bu yeni teknolojik robot ile sadece belirli bir pazarda değil yaklaşık 10 farklı alanda Beomni’yi kullanmayı planlıyorlar. Bu alanlar sağlık endüstrisi, biyo üretim,tarım, uzaktan çalışma, lojistik, anında transfer(henüz detayları belirli değil), güvenlik, konuk ağırlama ve dünya dışı çalışmalar olarak sitelerinde açıklanmış durumda.
Tabiki Beomni henüz bahsi geçen tüm pazarlar için hazır değil ve sitelerinde paylaşılan bu liste bir nevi yol haritası işlevi görüyor. İşin ilginç kısmı ise site üzerinden isterseniz gelişmiş bir sipariş verebiliyorsunuz. Yani eğer bir devlet yada eğlence alanı çalışanı iseniz hem kendisi hem de yapay zekası sizin istediğiniz işleve göre ayarlanaca özel robotlar da sipariş edebiliyorsunuz. Tabiki böyle bir siparişin maliyetini henüz detaylı olarak bilmiyoruz.
Peki gelin birazda robotumuzu özel kılan şeylerden bahsedelim. Öncelikle Beomni kendi yapay zekası bulunan aynı zamanda istenildiğinde VR aracılığı ile uzaktan kontrol edilebilen bir robot olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistemin işleyişi ise şöyle VR kullanıcısı cihazı içerisinden Universal Beomni Platform adı verilen sistemi kullanarak güvenlik aşamalarını tamamlıyor ve kendi bilgileri ile eşleştirilen robotunu kullanabiliyor. Bu kullanım esnasında VR, HAPTICS ve güvenli için 5G veya Wifi gerekiyor. Bağlantı sonrasında ise siz robotunuzu kullandıkça kendisini geliştirebilen yapay zekası full otonom hale gelebilmek için işi sizden öğreniyor.
Bu sistemi kurucu firma şu şekilde gruplandırıyor ilk adım insan bir kullanıcı tarafından kullanılması, ikinci aşama asiste etmek ve geliştirmek, üçüncü aşama yarı otonom çalışmaya geçiş ve becerilerin aktarılması ve son olarakta full otonom çalışma. Yani bu sistem bize adeta usta-çırak ilişkisinde olana benzer bir sistem sunuyor tabiki hızlı öğrenme farkıyla.
Yıllardır süre gelen tartışmaları tekrar ateşleyecek bu yeni gelişme ile hem gelecekte robotların çalıştığı bir dünyanın mümkün olabileceğini hem de bu gelişmelerin ışığında gelecekte bizi nelerin beklediğini bir kez daha düşünmeye başladık. Bakalım bu yeni sistem planlandığı 2023 yılında çıkış yaptığında yeterli olabilecek mi yoksa bir çok yeni teknolojide olduğu gibi düzeltilmesi gereken yeni sorunlar mı doğuracak. Bunları ön görmek çok zor o yüzden hep beraber bekleyip göreceğiz.
Lütfen sizler de konu hakkındaki fikirleriniz bizler ile ister forumumuzda isterseniz bu postun altına yorum olarak paylaşın.