Metaevren Nedir?, çevrimiçi oyunlar, sosyal medya ve sanal gerçeklik gibi dijital ortamlardaki sanal bir alanı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ötesi anlamına gelen “meta” öneki ile “evren” kökünün birleşimidir.
Neal Stephenson tarafından icat edilen metaverse, aslında bilimkurgu malzemesidir. İnsanların oyun benzeri bir dijital dünya içinde etkileşim kurmak için sanal gerçeklik kulaklıkları taktığı 1992 tarihli romanı “Snow Crash”te bundan ayrıntılı olarak bahsetti. Kitap, Silikon Vadisi girişimcileri arasında uzun süredir kült statüsüne sahip.
Dijital antik dönemden türetilen terim, Ernest Cline’ın ”Ready Player One” adlı romanında Vaha olarak yeniden tasavvur edildi.
Kültürel ve ekonomik sklerozdan kurtulmuş, ütopik bir metaverse, kurguda sosyal normların ve değer sistemlerinin yeniden yazılabileceği yeni bir sınır olarak tasvir edilebilir. Ancak daha sık olarak, metaverse’ler biraz distopik, düşmüş bir dünyadan sanal sığınaklardır.
Son zamanlarda, şirketlerin gelişimine milyonlarca dolar akıttığı metaverse, teknoloji sektörünün en popüler terimlerinden biri haline geldi.
‘Bir sonraki büyük sıçrama’
Metaverse, kulağa fantastik gelebilen, ancak Facebook kurucusu Mark Zuckerberg gibi teknoloji devlerinin internetin evriminde bir sonraki büyük adım olarak bahse girdiği bir gelecek vizyonudur.
Arazi, binalar, avatarlar ve hatta isimlerin alınıp satılabildiği, genellikle kripto para birimi kullanılarak paylaşılan sanal dünyaları ifade eder.
Bu ortamlarda insanlar arkadaşlarıyla dolaşabilir, binaları ziyaret edebilir, mal ve hizmet satın alabilir ve etkinliklere katılabilir.
Artırılmış gerçeklik gözlüklerinin yardımıyla, bir şehirde dolaşırken trafik ve kirlilik güncellemelerinden yerel tarihe kadar bilgi akışını gözlerinizin önünde görmenizi sağlayabilir.
Popülarite artışı
Covid karantina önlemleri ve evden çalışma politikaları, hem iş hem de eğlence için daha fazla insanı çevrimiçi olmaya ittiğinden, konsept pandemi sırasında popülerlik kazandı.
Oyuncuların sürükleyici dijital dünyalara girdiği oyunlar, sanal eğlenceyi gerçek dünya ekonomisiyle bulanıklaştırarak, metaverinin sonunda nasıl görünebileceğine dair bir fikir verir.
Blockchain üzerine kurulu dünya
2000’li yılların başlarında, Second Life oyunu insanların gerçek parayla etkileşime girebilecek ve alışveriş yapabilecek dijital avatarlar yaratmasına izin verdi.
Daha yakın zamanlarda, ziyaretçilerin konser izleyebileceği, sanat galerilerini ziyaret edebileceği ve kumarhanelerde kumar oynayabileceği sanal bir dünya olan Decentraland’daki araziler, bir kripto para birimi olan MANA’da yüz binlerce dolara satıldı.
‘Oyundan daha fazlası’
Son derece popüler video oyunu Fortnite, geçen yıl 12,3 milyon insanın rapçi Travis Scott’ın performansını izlemek için giriş yapmasıyla diğer eğlence türlerine de genişledi. Fortnite’ın sahipleri Epic Games, Nisan ayında, yakın zamanda toplanan 1 milyar dolarlık fonun “metaverse vizyonunu” desteklemek için kullanılacağını söyledi.
Ve çocuklar arasında popüler olan bir oyun platformu olan Roblox’ta, bir Gucci çantasının dijital versiyonu Mayıs’ta 4.100 dolardan fazlaya satıldı, bu fiziksel versiyonun maliyetinden daha fazla.